Bitter Sweet Memories

 

Monday, May 21, 2007

Nuur Qistina Hayani Donation Charity Drive : Liver Cancer Treatment

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,


Agak lama aku tidak mengupdate blog ini... biasalah dah malas.. nak buek camno... Anyway, untuk maksud tujuan yg murni ini, aku sanggup masuk blog aku utk update.... Anak kawan aku masa belajar di UUM dulu, NAzrol Hafiz nama anaknya Nuur Qistina Hayani telah diserang penyakit kanser hati. Baru 7 bulan tu.. Sedih aku mendengarnya.. Anyway, rest of the story is as below:-


Assalamualaikum & Good Day,

This is latest announcement to inform on the search to support the charity drive made on behalf on my UUM's friend daughter, Nuur Qistina Hayani, 7 month old, who has been diagnosed with Hepatoblastoma (liver cancer). To be free from this cancer, Nuur Qistina Hayani has to undergo a series of chemotherapy session (8 sessions altogether) and a major surgery, all to be done within 2 months time from 8th May 2007.

The cost for the chemotherapy sessions and the major surgery is estimated at RM100,000. Thus, donations of any medium which can support the cost for chemotherapy sessions and surgery is very much welcomed and appreciated. Being a good Samaritan and generous plus kind Malaysian, i suppose the RM100,000 can be reach only by 1 1/2 month time considering the fact that Malaysian send around 6.7 millions of SMS AFUNDI for the just concluded Akademi Fantasia Season 5, providing that my good friends will spread this news to any other mediums i.e. yahoogroups, online blogs, myspace, ringo, tagged etc domestically and overseas.

But don't just take my word for it. To know more in detail and verify this Charity drive, please direct your mouse and click to
http://www.qistina.org/. Here you will all be given with details explanation and support by documentation and recommendation letter from the Hospital itself. You will also be given the procedure to bank-in your monetary donations by clicking "Donation Info" tab on the website.

Hopefully, Nuur Qistina will be given a new and fresh hope by this coming July 2007, Insyallah... may God permits.

Again, dont forget to click this link --->
http://www.qistina.org/
Wassalam..



Qistina


p/s :

Here’s a nice Rumi quote i got from a friend the other day:

In generosity and helping others, be like a river.
In compassion and grace, be like the Sun.
In concealing others’ faults, be like the night.
In anger and fury, be like the dead.
In modesty and humility, be like the earth.
In tolerance, be like the sea.
Either exist as you are, or be as you look.
~ Rumi ~

posted by mofazha 5:07 AM 0 comments

0 Comments:

Post a Comment

Friday, December 08, 2006

Salam Perantauan - 2 bulan lalu

Hari Raya 2006 merupakan Raya pertama aku beraya di Perantauan. Belanda beb... beraya dalam kesejukan.. walaupun belum musim winter lagik... Siap aku sefamili lagi tu... aku, wife aku dan anak aku, Firdauss Haqimie. Seronok ada, sedih ada... Macam-macam ada lah... but anyway, we make new friends around here as well...
.
So, raya kat Rotterdam, Belanda ni jatuh sehari awal sebelum Malaysia, 23 Oktober 2006. Pepagi dah bersiap pakai Baju Melayu semua nak ke Kedutaan Malaysia di The Hague. Sampai kat sana, oyooo.. penuh dewan beb.. surau kat kedutaan tu tingkat satu tak silap aku.. penuh... ground level for administration office.. haaa dan dewan untuk makan makan kat underground... heheh...
.
Kami sefamili tak lah direct ke The Hague tu. Kitaorang singgah Delft dulu. Himpun sesama kengkawan dan reramai la pastu pi Embassy tu. Makan meriah sunggh lepas sembahyang... seronok gak.. Jumpa orang Afrika la, Hong Kong la, orang putih jgn cakapla.. memang ada punya.. pelbagai bangsa dan kaum... Makanan...? Kelasss... sedapp... belasah nasik dan benda benda berat jer... Untuk raya ni aku amik cuti sehari jer.. pasal kat sini, Aidilfitri bukannya macam Christmas.. mana depa recognize untuk bagi formal cuti 2 hari... esoknya aku masuk kerja...
.
Hmm.. lepas Embassy, kitaorang reramai singgah kat rumah Pn. Roslina Tahar, Malaysian Matrade Trade Commissioner kat sini... Kak Ros buat Open House...sini den belasah laksa Johor.. sedap beb... tak terkata... Hajat lepas tu nak singgah rumah kengkawan kat Delft, tapi mengenangkan petang tu nak singgah rumah Kak Nina, cancel la. Singgah rumah kat Delft masa Open House Delft nanti la..
.
So, hari pertama raya, akhir sekali lepak kat rumah Kak Nina ngan Frank.. sekali ngan famili Fitri dan Aiza.. Makan oklah.. Aiza masak Nasi Ayam, wife eden masak Mee Goreng... sodapp... heheeh.. so, itulah kisah Raya aku 2 bulan yg lalu.. Satu hari jer Raya.. then kerja... :)...
.
Anyway, ni dia gambar kami sefamili yg kluar kat Utusan Malaysia online pada 26 Oktober 2006. Hehhehe.. Malangnya, bila kami check ngan famili kat Malaysia, depa tak cetak pun kat suratkhabar depa.. takpelah... pasal itu hari dah kluar dah gambar dan ucapan yg hampir serupa di Harian Metro... cetak lagi tu beb.. jadilah... .. ni dia gambar dia.. Enjoy...
.

.

Link yg betul punya di sini ->http://www.utusan.com.my/utusan/special.asp?pr=salam_perantauan&pub=salam_perantauan&y=2006&dt=1026&sec=Album&pg=ppages/ppage25.htm .

.

Bila hangpa semua klik pada link atas, dia akan kata yang Utusan tak jumpa bahan tu. Pasal apa..? Pasal kalau hangpa tengok balik pada address kat windows baru tu ada tambahan pada salam_perantauan&y=2006&. Oleh itu sila pastikan bahawasanya pada salam_perantauan&y=2006& itu ditukar pada yg berikut... salam_perantauan&y=2006& ala senang jer, hang padam jer perkataan "amp;amp;" tu OK... dan tekan enter maka dapatlah link yg betul.. :)

posted by mofazha 5:37 AM 0 comments

0 Comments:

Post a Comment

Mat Rempit : Tribute or Spoof?

Aku hari ni browse le around blog cyber world. Then aku come across satu kerja kreatif daripada DJ Hitz FM Morning Crew - JJ & Rudy. Depa ubahsuai lagi Tokyo Drift : Too Fast Too Furious jadik Mat Rempit : We're not So Furious. Hilarious giler... Hahahaha... Nak dengar lagu dia click kat bawah ni ha..... Respect la beb...



Then aku come across lak ngan blog cywong kat http://www.cywong.com. Mamat ni pun aku respect gak, pasal apa..? Pasal bersusah payah dia potong klip sana, klip mat rempit sini, klip video filem 2F2F tu lagi, klip transformers, jadikan satu klip video lak untuk lagu yg kreatif ni. Nak tengok ker video yer? Haa .. kat bawah tu la.. Courtesy cywong dan youtube. Lirik dia lak, bawah video tu...





"JJ & Rudy - We’re Not So Furious (Rempit)"
.
Ah kereta kereta, Drift-drift-drift.
.
Here we go…
.
I wonder if you know,
How to be a Mat Motor,
If you likely, come and try it,
Then you’ll realli realli know.
.
We’re not so Furiouuuus.
Rempit-Rempit-Rempit
.
We’re not so Furiouuuus.
Rempit-Rempit-Rempit. (weird laughter.)
.
Eh, rush lagi, eh jalan rempit.
Don’t you call me a Mat Rempit.
I’ll only go fast.. a lil’ bit,
Come in another road I go “Pit Pit” (honking sound)
.
Ampang, YEA! (the yea is one+yea said at the same time. lol)
Seramban, YEA!
I do superman, sedikit.
Mono crew boys, sepuluh cc. (sepuluh is 10)
All my motor, I’m the VIP.
.
Many many cars all driving,
Cutting here and there, no signal-ing.
Scream-ing, scold-ing, honk-ing, speed-ing,
Non of them even look-ing.
I don’t wan no pro-be-lam,
Need to get to work so please faham.
Turning, cutting, chill-outing(?), TANK YOU!!
Hopefully i dont get some mess
.
Sepit udang sudah crooked,
Mudguard sudah crooked,
My chamber is buluh,
My motor is still slow.
MY kocek is kosong,c
My paycheck take so long.
Tweaking, adding, exhaust, styling,
Money spending still going slow!
.
I wonder if you know,
How to be a Mat Motor… (interuption)
Haa la mak dude…Hold on.

…..
TRANSFORM!!!!
“chi ko kok chi ke kok ki ke ko”
.
I wonder if you know,
How to be a Mat Motor,
If you likely, come and try it,
Then you’ll realli realli know.
.
We’re not so Furiouuuus.
Rempit-Rempit-Rempit-Rempit
.
We’re not so Furiouuuus.
Rempit-Rempit-Rempit-Rempit-Rempit-Rempit-Rempit.
.
Break it down to BM, C’mon.
.
All rite, here we go…here we go…
Anda sedia? Anda sedia?
SUDAH SEDIA!
.
Saya katakan(?)…bahaya!
Saya mau…. wan wan wan.
Apa takde nyanyi you?
Pasal saya tak fa-ha-ham
(more werid laughter)
.
I wonder if you know,
How to be a Mat Motor,
If you likely, come and try it,
Then you’ll realli realli know.
.
We’re not so Furiouuuus.
Rempit-Rempit-Rempit
We’re not so Furiouuuus.
Rempit-Rempit-Rempit-Rempit-Rempit
.
Ok ,habis already. Jom balik.
We’re getting a bad rap, Letsgetoutofhere (say fast!)
Bringgg, Bringgg, Bringgggg, Brrrrringgg, Bringgggggg, Superman!!! Bringgg, BRINGGG, Superman!!! Bringgg, SUPERMAN!!!!
PUA, PATAH KAKI~!! KEPALA MELETUP (random explosion follows)
(even more weird laughter) Muahahah, whats that dude?
.
So, what do you think? Creative Malaysian ehh...? hehehe.. Definitely.

posted by mofazha 3:43 AM 1 comments

1 Comments:

  • At 2:13 AM, Blogger Askinstoo said…

    Hi, i was looking over your blog and didn't
    quite find what I was looking for. I'm looking for
    different ways to earn money... I did find this though...
    a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
    I made over $900 last month having fun!
    make extra money now

     

Post a Comment

About Me:

Links:

Koleksi Lagu

Previous Posts:

Archives: